Јужна Европа

Кључни појмови:
Јужна Европа
Најпознатије цивилизације
Народи
Полуострва Јужне Европе
Државе Јужне Европе

Јужна Европа је регија која обухвата три велика полуострва чије обале запљускују воде Средоземног мора: Пиринејско, Апенинско и Балканско полуострво.

Најпознатије цивилизације које су се развијале на овом простору су цивилизација Старих Грка и Римско царство које је повремено обухватало читав овај простор.

Данас на овом простору живи велики број народа. Романској групи припадају Шпанци и Португалци (на Пиринејском полуострву), као и Италијани (на Апенинском полуострву). Словенски народи насељавају Балканско полуострво: Срби, Словенци, Хрвати, Македонци, Црногорци, Бошњаци и Бугари. Осим њих на Балканском полуострву живе и Грци и Албанци.

На наредној карти су приказана полуострва Јужне Европе и означено је Средоземно море. Кликом на ознаке отвара се опис за дате географске појмове.

На наредној карти су означене су све државе Јужне Европе. Кликом на сваку ознаку можете видети о којој држави је реч и који је њен главни град.

На подручју Јужне Европе налази се део плодне Панонске низије где се на великим површинама узгајају житарице, воће, поврће, индустријско и крмно биље. Читава регија је позната по узгоју медитеранских култура (винова лоза, маслине и агруми). 

Јужна Европа је најзначајнија туристичка регија читавог континента, захваљујући Средоземном мору, повољним климатским условима и богатом културно – историјском наслеђу.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).